ericagrimberg

Webb 2.0 - Moment 2: Social Networking

Kategori: Allmänt

Nästan alla människor har idag möjligheten till konstant uppkoppling genom smarphones, plattor eller datorer. De flesta av de här människorna har säkerligen, det här är ett eget antagande, även en profil på något av de sociala nätverken som finns idag.

Det finns mängder med social medier för att marknadsföra företag, organisationer, komuner, privatpersoner med mera. Allt går idag att marknadsföra på sociala medier, även våra åsikter och personligheter. För visst är det lite så på sociala medier? Vi skapar oss en egen personlighet på nätet som vi målar upp som exemplarisk, bra och duktig. Felen lämnar vi liksom utanför de sociala medierna, på nätet mår vi alltid bra. Vi tävlar mot varandra i att ha flest vänner på facebook, flest följare på twitter eller instagram eller flest läsare på en blogg. Allt för att mata våra digitala personligheter så vi kan applicera detta välmående i våra verkliga liv. 

Sociala medier möjliggör för oss att välja själva vilka människor vi vill ha kontakt med och inte, dessutom hur vi vill bli uppfattade av dessa människor. Genom chattfunktionen på Facebook, som visserligen nu har utvecklats till att visa något sorts läskvitto, så kan vi enkelt undvika pinsamma tystnader eller strunta i att svara på något vi känner är pressande genom att helt enkelt bara undvika det. Det som är jobbigt tar vi bort eller ignorerar vi så vi inte ser det. I den sociala mediabublan är livet bara bra. Men skulle vi applicera samma diskussion på verkligheten över en fika så skulle det hela upplevas lite konstigt om vi bemötte en jobbig situation genom att ignorera den och stirra ut i luften och vänta på att "det ska gå över". 

Samtidigt som sociala medier garanterat, återigen ett eget antagande, öppnat många dörrar för människor som i det verkliga livet kan upplevas som tysta och blyga och som kanske inte tar så stor plats. Vi skapar som ovan nämnt våra digitala personligheter som vi kan forma lite som vi vill.

Men vad händer när vår digitala personlighet påverkar vår verkliga? Om den påverkar? Har de sociala medierna begränsat eller gynnat vårat sociala liv i verkligheten? Och lyckas vi hålla samma glada, positiva och felfria standard när vi möts på riktigt?

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: