ericagrimberg

OM INSTAGRAM Inlägg 1:1 - Digitala Distributionsformer

Kategori: Allmänt

VAD ÄR INSTAGRAM?

Instagram skapades av Kevin Systrom och Mike Krieger [1]. Instagram släpptes 2010 som en fotoapplikation till Andorid och iPhone (Weman & Molin, 2012). 2011 hade de ca 15 miljoner användarna delat nästan 400 miljoner bilder med vänner, bekanta och fullständiga främlingar (Hochman & Schwartz, 2012).2012 hade instagram ökat till ca 100 miljoner användare [1] Instagram begränsar sina foton till kvadrater likt polaroidbilder vilket är utmärkande för tjänsten. Den 2 April 2012 släpptes Instagram till android efter att tidigare bara ha funnits till iPhone, applikationen laddades då ner över en miljon gånger på en och samma dag. Den 12 April samma år köptes även Instagram upp av Facebook för närmare en miljard dollar [1].

Den 17:e December 2012 valde Instagram att uppdatera sina användarvillkor. Något som fick många användare att reagera då de nya villkoren gjorde att Instagram själva rätten att sälja bilder vidare till tredje part utan någon som helst kompensation till användaren som tagit bilden. Något som gjorde att Instagram tappade en stor del av sin användarvänlighet och många användare valde att lämna Instagram för liknande fotodelningstjänster.Pågrund av missbruk av användare och dess bilder på Instagram började 2013 Instagram be om Foto-ID för att stärka vissa identiteter och verifiera användare.

I dagsläget har Instagram inga planer på att erbjuda stöd för varken Windowstelefoner eller BlackBerry OS7 [1].

 

[Elektroniskt] - Weman, S,J. & Molin, E. 2012. Att dela med sig av sin vardag – en studie om fotoapplikationen Instagram. Södertörns Högskola. Stockholm.

[Elektroniskt] - Hochman, N & Schwartz, R. 2012.Visualizing Instagram – Tracing Cultural Cisual Rhytms. AAAI. 

[1] - http://en.wikipedia.org/wiki/Instagram

Kommentarer

  • Patrik Bernhardsson säger:

    Är det inte så att den först lanserades för iOS och först 2012 kom stöd för Android?

    2013-05-07 | 09:55:04

Kommentera inlägget här: